Obrázek uživatele Napříč.cz

„Nekompromisně napříč“ v galerii Starého Pivovaru

krpollisty_nekompromisnenapric_small.jpg

Dýdžej Zdeněk Filipec s červeně tónovaným účesem, v červených bermudách a vysokých sněrovacích botách, nechává plynout elektronickou hudbu prostorem galerie. Protéká mu – tuc tuc tuc – mezi prsty. Do hudby se mísí jemný šum hlasů a cinkot skleniček. Vernisáž výstavy Nekompromisně napříč, pořádané ve dnech 11. 2.–6. 3. v galerii kulturního centra Starý Pivovar na Božetěchově 1 brněnským alternativním kulturním sdružením Napříč, pojaté jako happening, právě začíná.

U pilíře postává zadumaný mladý brunet v červeném přepásaném županu a pantoflích zdobenými plyšovými želvičkami. Karel Gott, který prý přislíbil účast, se omluvil, dozvěděli jsem se. Zato duch recese v režii Roberta Krále, muže v županu, dorazil neomylně. K taneční exhibici se chystá mladičký pár úřadujících Mistrů Moravy – sto devadestát dva centimetrů vysoký a jako proutek štíhlý David Schöbl v černém a jeho partnerka Radka Beránková v růžovém – zatančí za chvilku ohnivou rumbu, o něco později temperamentní džajv. Mezi hosty je zastoupena i nejmladší generace – dva a půl roku stará Andulka s mamkou a dvou a půl měsíční Mikuláš s rodiči. Václav Klaus se také nedostavil, jak právě zaznělo, škoda.

Nad devíti schůdky sedí u mikrofonu na vysoké židli vedle zábradlí Josef Prokeš, připraven k autorskému čtení ze své nové knihy Na sviňu svět, která se tu dnes bude také křtít. Program zahrnuje i vysoce kvalitní odbornou přednášku vedenou v maďarském jazyce („Všichni mastí angličtinu, my jsme orientováni maďarsky,“ tak zní vysvětlení). Možná přijde i Barbora Škrlová, jak stojí na internetové pozvánce. Ale nepřišla.

Výstava představuje osobitá díla členů sdružení Napříč. Výtvarné poklesky s prošlou zárukou: patnáct let staré oleje a skulptury (včetně vlastní hlavy umělce vytvořené ze sádry se zlatou patinou) výtvarníka a literáta doc. PhDr. Josefa Prokeše, Ph.D, z Fakulty informatiky MU v Brně. Bizarně poetické kresby studentky Fakulty výtvarných umění VUT v Brně Kristýny Coufalové. Preparované, neboli počítačově upravené a extrémně zvětšené černobílé fotografie grafického designera Tomáše Staudka, vytvořené ve vlastním autorově programu. Napříč, občanské sdružení filmových, výtvarných, divadelních, literárních, hudebních a multimediálních umělců, které spojuje alternativa a brutální radikalismus, mysticismus a vědecký atheismus, abstraktní lyrismus a absurdní realismus, se ve věkovitých zdech nového (v provozu je od 15. listopadu 2007) Starého Pivovaru uvedlo skvěle, vskutku napříč.

Text a foto: Jana Novotná
Královopolské listy
březen 2008