Kompost a Romance lehké perverze na kultura21.cz

Brněnské biodivadlo Napříč.cz po úspěšné premiéře komediálního hororu Kompost uvede 25. března 2014 v 19:30 v Kabinetu Múz na Sukově ulici v Brně reprízu této inscenace.
Vstupenky zakoupíte na místě za 120 Kč, studentům nabízíme zlevněné vstupné za 80 Kč. Hra trvající necelou hodinku se obejde bez přestávky. Dále se uskuteční představení Romance lehké perverze, o kterém se více dozvíte níže.

I v této hře se Napříč.cz uchýlilo k neortodoxní a kontroverzní tematice. Děda Franta si žije svůj relativně samotářský život zelinářského specialisty a sériového vraha, který naruší až příjezd jeho syna, doprovázeného neřestnou manželkou a tak trochu gerontofilní pubertální dcerkou. Do děje významně zasáhne i Ivan podnikající v oboru duchovno a svým způsobem i jedna z bezejmenných obětí.

Není bez zajímavosti, že bio představení Kompost vytvořili lidé působící v civilu v nejrůznějších profesních oblastech - například postavu Franty ztvární historik, manželský pár je ztělesněn molekulární bioložkou a studentem práv, v roli pouličního hejska se objeví doktor informatiky a hudbu komponuje lingvistka. Představitel Ivana, podomního obchodníka s vonnými olejíčky a hrnci Zdeněk Filipec, se pro zdařilé nastudování své role dokonce na čas zúčastnil školení pro finanční a pojišťovací poradce.

 „Je zavrženíhodný, nebo naopak obdivu hoden dědoušek zabiják, který odstraňuje ze světa škodnou, aby dal všemu nový smysl?“, táže se režisér inscenace Robert Král.  Odpovědět si můžete sami, stačí jen přijít a okořenit si předvánoční čas špetkou kultury.

Dále představí divadlo již pošesté erotický psychothriller Romance lehké perverze, který je uváděn v rámci dramaturgické linie “Pokrytci do krytu!” Představení se uskuteční v úterý 31. března v 19:30 na sklepní scéně divadla Husa na ProvázkuCena vstupného je 150 Kč, se studentskou slevou pak pouhých 100 Kč. Představení trvá i s přestávkou přibližně 170 minut.

Toto monumentální dílo zaujme především svou netradiční formou, silným příběhem a odvážným zpracováním obskurního tématu. Hlavní hrdina Vladimír, v mnoha ohledech slušný muž, tají před svým okolím své pozoruhodné choutky. Problém nastane, když jej odhalí jeho vlastní manželka, odbornice na gender a feminismus.

Původní filmový scénář Roberta Krále byl upraven pro potřeby činoherní adaptace, doplněn namluvenými filmovými komentáři a dotvořen stínohrou a projekcí meotaru. Vlastní filmová kostra se odráží ve výrazné narativní lince, úderných dialozích a častém střídání scén a obrazů. Divák tak nabývá dojmu neustálé akce a rychlého dějového spádu. 
Příběh samotný obsahuje dvě paralelní roviny, které se vzájemně prolínají a prostupují. Hlavní linie je laděna vážněji, vzbuzuje až thrillerové napětí, hořkou tragičnost a psychickou depresi. Odlehčuje ji druhá linie, která je plná komických a trapných situací, situačního i verbálního humoru. 
Celé představení halí lechtivá rouška erotismu, který se pohybuje od artově stylizovaných scén až po naturalisticky reálné výjevy. Romance či balada, na konci představení můžete plakat žalem, stejně jako se dojímat smíchem.

“Toto erotické psychodrama vychází vstříc našim divačkám snícím o násilném sexu,” říká o své hře režisér Robert Král. “Ona Dnes říká něco jiného, feministky říkají něco jiného, normální ženský říkají něco jiného a každá z nich se ve výsledku chová absolutně jinak, než co hlásá.”

kultura21.cz

http://www.kultura21.cz/aktualne/8933-kompost-a-romance-lehke-perverze-v...