Obrázek uživatele Jitka Kolářová

Závod života, nejvýznamnější filmový počin Napříč.cz v roce 2017!

Krátkometrážní snímek Závod života není zcela neotřelým námětem. Fanoušci a sympatizanti sdružení Napříč.cz jistě stále dojatě vzpomínají na divadelní představení, které objelo nespočet letních festivalů v rámci každoročních letních štací. V roce 2016 se však při snídaňovém rituálu režiséra Roberta Krále zrodila myšlenka zformovat motiv Závodu života do filmového tvaru. Kafe a cigáro chutnalo to ráno jinak.

Po 12 měsících většího či menšího snažení se myšlenka dobrala cíle a 17. května 2017 byla v rámci Festivalu filmů fakulty informatiky v Brně promítnuta premiéra snímku. Ačkoliv byl Závod života zařazen do nesoutěžní sekce sklidil velkou pozornost. Herci a vůbec každý, kdo měl co dočinění se snímkem, musel na následném aftervečírku odhánět dvořící se nápadníky hrablem velikosti devět.

Samotný film Závod života sleduje nejvýznamnější běžeckou událost roku, kterou organizuje Liga pro rovnost. Hlavním hrdinou je český běžecký špílmachr Standa Novotný, svěřenec těžké minulosti a dědečka s čepicí. Standa je připraven zúročit svou tvrdou přípravu a dobýt sportovní vrchol. Proti němu se však staví americký favorit, buržoázní roštěnka s kočkou, rumunská dvojčata a slovenský outsider. Ze studia odborně komentují průběh závodu moderátor se svými hosty, kteří průběžně udržují diváka v napětí. Běžecké soupeření všech účastníků se však zvrhává v absurdní podívanou. Závodníci jsou nuceni vyrovnat se s řadou nástrah, které jim nachystala společenská dekadence s příchutí velkoměstské trudomyslnosti.

Krátkometrážní snímek Závod života byl jedním z nejvýznamnějších projektů roku 2017 a pracovalo na něm desítky lidi. Snímek je výjimečný i svou stopáží. 13 minut je nejen ideální délka pohlavního aktu (magazín Šťavnatá zvrácenost, 2014), ale i celková stopáž celého snímku.