Sumář z Letních štací 2018

Léto je za námi a s nimi i Napříč Letní štace 2018 ve znamení open-air divadelní taškařice KPZ - Konspirační praktiky západu. 

Letos jsme odehráli 4 představení na menších i větších festivalech, dvakrát jsme zavítali na Vysočinu a to konkrétně na festivaly Radostín a Okolojeles. Opět jsme nechyběli na festivalu Mighty Sounds u Tábora, kde v kulisách 2 metrových čír a punk-rockových podkolenek divadlo jen kvete. O letošní letní parádu jsme nechtěli připravit ani naše domovské Brno a na rychlo se nám ještě podařilo zorganizovat vystoupení v lužáneckém parku.

Na každé představení si našlo cestu několik desítek kusů diváctva, kteří si odnášeli pocity euforie, pobavení, uklidnění, zamyšlení nebo zavlhčení.

Divadelník se nikdy nezavděčí všem, ale letos se během divadelního léta nenašel jediný návštěvník, který by si během představení strkal prst do krku z důvodu vytvoření ideálních podmínek pro koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústním otvorem ven - takříkajíc hození kachny.

Letošní ročník letních štací měl také několik poprvé - letní štace unplugged! Půvab hraní v nedivadelních prostorech spočívá mnohdy v tom, že tě technika kopne do řiti a ty z ničehonic stojíš před natěšeným publikem jak jelen na pláni, zatímco na tebe kulovnicou míří do té doby spokojeně si masturbujícící myslivec.

Naštěstí unplugged vystoupení jsou nyní v kurzu a nastávající pohromu jsme proměnili v benefit. Do noty nám také hrálo, že někteří z nás se ve volném čase věnují gangsta beatboxu a představením se tak prolínaly vlastní zvukové efekty, popěvky ze scifi pořadů, JayZ nebo Beatles. Pro nás i diváky to byl nečekaný zážitek, ale bezesporu krásný.

Dalším poprvé je odehrání letní štace přímo ve městě Brně. Trošku se nám naší rodné dědiny zželelo, že jsme jí taková léta opomíjeli a tak jsme jí věnovali letošní derniéru. Náhoda? Poslední štaci jsme odehráli v Lužánkách, přesná lokace byla ovšem skrytá. V tomto jsme se inspirovali aktuálním hipsteřím trendem a věřili jsme, že si náš naši brněnští diváci najdou. A taky našli a byla to letní derniéra, jak se patří.

Léto je opravdu za námi, ale nezoufejte. Divadelní sezóna právě začíná a čeká nás toho ještě spousta -zůstaňte naladěni na Napříč frekvencích!