Obrázek uživatele Napříč.cz

Hudebně-literární recitál osobitého indiviDUA Mates a Fána nadchnul i skalní skeptiky, diváci řvali smíchy a plakali současně

Autor: Josef Prokeš

„Hubneme do trenek, nekrmit!“ byl notně zavádějící a zhola recesistický název celého večera, neboť o hubnutí v něm nepadla ani zmínka. Šlo o původní autorskou tvorbu a interpretaci písniček i poetických textů. Oba aktéři Mates a Fána se doprovázeli na kytaru, piáno a tahací harmoniku, jako hosty si přizvali své studentské přátele s houslemi a příčnou flétnou.

Hubneme do trenek. Nekrmit!
Matěj Klusáček

Vyprodáno bylo týden dopředu a diváci seděli i na dodatečně přistavených židlích, na polštářcích před první řadou, stáli vzadu u dveří. Pamětníci semaforských začátků Suchého a Šlitra (i takoví byli!) neskrývali nostalgické dojetí. Byla mezi nimi i známá brněnská performerka, striptérka a feministka Jiřina Příč. „Jsou to milí klučinové,“ řekla nám po představení, „možná toho barokně sošnějšího angažuji ve svém novém holandském projektu, starším dámám by šmakoval.“ Reagovala nejspíše na jeho fotografii z plakátu, na které pózuje nahý pouze s kloboukem.

Fána hrál na akustickou kytaru skutečně virtuózně, jeho vokální projev už byl o poznání slabší, avšak na jevišti působil vcelku uvolněně a sympaticky. Sporné se jevily některé anglické texty jeho písní. Každopádně je to našlápnutý písničkářský dynamit.

Jeho host s houslemi vyzněl skromně a nevtíravě, jeho další host s flétnou a indiánskou baladou byl podle některých diváků dokonce vrcholem celého večera. Škoda špatného tvaru přechodníku v textu písně.

Mates je jednoznačně autorský i recitátorský talent na druhou. Doprovází se sám na piáno i tahací harmoniku, svoje texty prezentuje se šarmem i nadhledem. Pochopitelně zpaměti, za papír taháku by se hanbou propadl. Na závěr namátnou jeden z jeho textů:


Co děláš právě?

Čteš si knihu?

A ležíš v trávě?

A zlaté slunce, slunce z jihu, ti barví v tváři další pihu?

A mezi stromy cestou k lesu, v polední záři, se chromý tulák sluní, mává ti šálem a nedalekou řekou Malší lososi táhnou k horské tůni?

A cosi duní po silnici a někde v dáli vstává spící sova, jež byla málem ulovena mládětem lišky, natáhneš ruku do záhonu, za zvuků léta ukusuješ a sladká šťáva ukapává na sedmou stranu té tvé knížky?

A pod peřejí cáká pěna a z výšky pozorují ptáci, kterak se v tobě zas a znova ztrácí jahoda za jahodou a tiskařská čerň na té stránce pomalu, ale jistě bledne?

A vítr pohrává si s tvými vlasy a vane z jedné, z druhé strany?

A tvoje plány?

Jsi skutečná?

Co děláš asi?



Co děláš asi?

Byl to opravdu hezký večer a rád bych věřil, že nezůstane jen u premiéry. Matesi a Fáno, držím vám palce!

plakát recitálu Mates & Fána