Obrázek uživatele Napříč.cz

Zahráli klasiku v emo stylu (MF Dnes, regionální mutace Brno – 2.12.2009 – mlk)

HAMLET JINAK Nezvyklé divadlo

HAMLET JINAK Nezvyklé divadlo

Brno - Svérázné divadelní balení Hamleta včera viděli návštěvníci Café Práh v brněnské Galerii Vaňkovka. Leccos napovídá název této variace slavného Shakespearova dramatu – Emo drink z Elsinoru.

„Vše se odehrává v obskurním Night Clubu Elsinor. Místo Ofélie je zde Technocoura, místo Horacia Emoboy. Hamlet zastává místo barmana a oproti původní předloze je tu navíc Pes,“ komentoval svoji verzi autor scénáře Josef Prokeš. Tragický příběh dánského kralevice v Brně uvedlo studentské sdružení Napříč němž hrají vysokoškolští studenti.

Hamlet jako hoch vyznávající emo styl

Brno – Shakespeare by se zřejmě divil. Z jeho slavné tragédie, jak ji včera uvedlo sdružení Napříč v Brně, mnoho nezůstalo. Všichni mladí zde vyznávají depresivní styl emo, hrad Elsinor je tady obskurní bar. Jako otec Hamleta vystupuje tajemný host. „Oproti původní předloze je tu i pes. Syžet hry je postaven generačním konfliktu otce a syna a na provokativně pojaté problematice etiky emigrace,“ uvedl ke scénáři Josef Prokeš. Funebrální bizarnost s nádechem humoru textu podle něj dodává i filozofie hnutí emo, což je americký slangový výraz pro subkulturu, která je definována punkově orientovanou módou a emo hudební stylem, teenagerskou přecitlivělostí a touhou po romantice.

Hamlet jako hosch vyznávající emo styl

Původní text hry s citacemi z Hamleta v archaizujícím překladu E. A. Saudka divadelníci zkrátili. Proslulá slova „Zda zit, ci nezit, to je oc tu bezi“ jsou čtena bez diakritiky z esemesky. „Hamlet i Ofélie svoje shakespearovské repliky rapují,“ dodal k představení Prokeš. Podle něj šlo o zasazení slavného scénáře do neobvyklých souvislostí. „Využíváme pitvornosti, černého humoru a radikální ironie,“ dodal režisér Lukáš Junga. „Inscenace Emodrinku z Elsinoru vyžaduje diváky, kteří jsou ochotni spolupracovat. Musí přistoupit na mix starožitného Šejkspíra s brutálním kapitalismem soudobé ekonomické krize,“ dodal Prokeš.

Související odkazy: