Obrázek uživatele Napříč.cz

Nekompromisně napříč, výstava navzdory všem

výstřižek článku z MF Dnes 12.2.2008

Brno – Na preparovanou fotografii, bizarně poetické kresby i „výtvarné poklesky s prošlou zárukou“ láká od včerejška nová výstava občanského sdružení Napříč v galerii Starého pivovaru v Brně.

Výtvarně–poeticko–hudební uskupení v ní představuje sdílenou politiku: „Ač jsme vyjádřením velmi různorodá skupina a děláme akce z různých oborů, sdílíme stejný manifest, tedy vymezovat se proti všemu, co je jinak k vidění v současném umění,“ popsal sdružení docent brněnské fakulty informatiky, literát a člen skupiny Josef Prokeš.

Ten se na výstavě nechal zastoupit svými 15 let starými skulpturami a oleji, které by dnes už prý samostatně v žádném případě nevystavil. „Ale vzhledem k naší tendenci jít právě proti proudu, a to dokonce i proti dvěma ostatním vystavujícím, jsou naopak zase aktuální,“ prozradil. Expoziční tandem s Prokešem vytvořili grafický designér Tomáš Staudek a studentka FaVU Kristýna Coufalová. Staudek představí své preparované, tedy počítačově upravené a extrémně zvětšené černobílé fotografie. Počítačový program, v němž díla upravoval, si dokonce sám napsal.

Vlastní příspěvek k současnému uměleckému trendu postprodukce, tedy recyklování již předem daných a známých významů, nabízejí naopak kresby Coufalové. „Coufalové rukopis je až bizarně poetický. Vystavuje zde například cyklus o Mickey Mousovi, kdy jej převléká do různých rolí,“ doplnil Prokeš.

Mišáka Mickeyho jako transvestita či po flámu si návštěvníci budou moci prohlížet i kupovat až do 6. března. Vstup na výstavu je volný.

Autor: KRISTÝNA CHMELÍKOVÁ
Mladá fronta DNES - jižní Morava
12. února 2008