Cooltourbus: divadelní jízda autobusem – sexy night trip

Autor článku: Irena Nesvadbová

Jak název napovídá, jde o divadelní představení odehrávající se v jedoucím linkovém autobuse. Účastníky této černé komedie jste se mohli stát 16.10.2010. Toho večera se potemnělým městem Brnem řítil neobyčejný autobus…

Mezi běžnými cestujícími (diváky) se pohybovalo několik zvláštních postav. Pubertální dívka Renata, která si četla v  časopise Bravo článek o tom, jak dosáhnout orgasmu, nesmělý a romantický Roman čtoucí verše Jaroslava Seiferta, krásná a odměřená průvodkyně a nakonec i obhroublý a žoviální revizor „drsný Míra“. Po upozornění, že se jedná o autobus splněných přání, jehož jízda končí smrtí všech zúčastněných, se začal odvíjet děj. Diváci seděli a tiše sledovali konverzaci postav, která se střídala s podvědomými hlasy anonymních cestujících. Vše se odehrávalo v atmosféře plné tajemství a mírně morbidního humoru. V osobě Michaela Jacksona nastoupila po cestě i smrt. Jízda končila v brněnské čtvrti Komárov, kde byli cestující diváci prostřednictvím účinkujících přivítáni mezi mrtvé.

Po „děkovačce“ diváky odvezl stejný, ale tentokrát už ne tajemný autobus zpět do centra města. Tady netrpělivě čekali další cestující dychtící po nevšedním zážitku.

Jde o zdařilé a originální divadelní představení. Dramaturgie v pohyblivém prostoru není příliš častá, a proto měli tvůrci nelehký úkol. Zhostili se ho velmi dobře. Snad jen mohli lépe využít téměř intimního prostoru autobusu a více vtáhnout diváky do děje.

Cesta Cooltourbusem si rozhodně nemůže stěžovat na malý zájem ze strany diváků. Svědčí o tom i fakt, že se odehrála již v loňském roce a vzhledem k velkému ohlasu ji občanské sdružení Napříč zopakovalo i letos.

 

Představení připravilo občanské sdružení Napříč ve spolupráci s divadelním Studiem Dialog.

Scénář a režie: Robert Král

Hudba: Josef Novotný

Produkce a režie audiozáznamu: Zdeněk Filipec

Kostýmy: Michaela Radvanová

Hrají: Veronika Troppová (Renata), Jaroslav Koza Poliak (Roman), Marcel Brož (Michael Jackson), Karel Čech (revizor), Michaela Kašpárková (průvodkyně)

Hlasy: Josef Prokeš, Martina Zittová, Michaela Radvanová, Zdeněk Filipec, Robert Král

 

Podrobnější informace o projektu naleznete na: http://www.napric.cz/cs/divadlo/kulturbus


Více zde: http://mediadlo.webnode.cz/news/cooltourbus-divadelni-jizda-autobusem-sexy-night-trip/