Obrázek uživatele Napříč.cz

Divadlo v autobuse: Michael Jackson vraždil a tančil (MF Dnes, 6. dubna 2010)

BRNO „Co když pozná, že chci souložit se svou matkou? Nebo hůř, že jsem četl Oidipa v originále?!“ přemýšlí nahlas jeden z cestujících v autobuse, když mu hosteska přinese pivo v plechovce, po kterém před chvílí v myšlenkách zavzdychal.

cooltourbus-mfdnes_2010-04-06.jpg

To je jen úryvek z bizarních monologů, které si pro sebe vedou cestující autobusu v divadelní hře Cooltourbus. Originální hru, jejímž jevištěm a hledištěm je paluba autobusu městské hromadné dopravy, uvedlo občanské sdružení Napříč.

Ve třech jízdách z Joštovy ulice do Komárova a zpět ji v sobotu večer vidělo skoro 90 lidí.

cooltourbus-idnes_2010-04-05_1.jpg
Cooltorbus: divadlo v autobuse – foto: M. Tomášková, MF Dnes

„Poprvé jsme hru uvedli na podzim, kdy jsme taky dělali tři představení. Jen jsme začínali dřív, na hru totiž musí být venku tma, aby to mělo morbidnější nádech," vysvětluje produkční Tereza Fousková ze sdružení Napříč. Kromě místa děje je na hře režiséra Roberta Krále zvláštní ještě jedna věc. Smíšení diváka s hercem. Hlasy, myšlenky vycházející z reproduktoru patří postavám ve hře. Když si ale postava přeje vychlazené „Starobahno“, donese ho hosteska jednomu z diváků. Ti pak jako slepí k houslím přicházejí k různým myšlenkám a touhám. Po smrti, pytlíku na zvracení nebo po nočníku.

cooltourbus-idnes_2010-04-05_2.jpg
Cooltorbus: divadlo v autobuse – foto: M. Tomášková, MF Dnes

Jak hlásala reklama na sociální síti Facebook a v časopise Metropolitan, šlo o „morbidně humorný příběh o lásce“. O lásce, která „ oblékla se v smích, skrývajíc se v řasách na očích“, si čte v autobuse mladý muž, svírajíc jednou rukou umělohmotné madlo a druhou meziválečného Seiferta.

cooltourbus-idnes_2010-04-05_3.jpg cooltourbus-idnes_2010-04-05_4.jpg
Cooltorbus: divadlo v autobuse – foto: M. Tomášková, MF Dnes

Ona se mračí nad Bravíčkem a přemýšlí, jestli na ní kamarádky nemůžou poznat, že ještě neměla žádný orgasmus. „Ať přistoupí někdo krutě, hustě dobrej. Někdo jako Michael Jackson... Ježiš to je trapný, blbější přání jsem nemohla mít,“ obrátí. Ale už je pozdě. Autobus cestovky Exitus Tours, kterým zní hlas biotronika Jiřího Chárona, je autobusem splněných přání. A Michael nechce na nebeskou bránu příště klepat sám. Několik cestujících/diváků si proto vezme sebou a řádění s kudlou doprovází tanečními kreacemi.

cooltourbus-idnes_2010-04-05_5.jpg
Cooltorbus: divadlo v autobuse – foto: M. Tomášková, MF Dnes

„Líbilo se mi originální skloubení divadla a prostředí autobusu. Při jízdě se každému něco honí hlavou. Ani jsem si nevšiml, kudy jedeme,“ zhodnotil představení jeden ze „zavražděných“ Ondřej Švrček.

Řidič z Dopravního podniku města Brna, který Cooltourbus řídil, konstatoval po třetí večerní repríze, že už by dokázal některé pasáže odříkat. „Ale je to příběh spíš pro mladší ročníky,“ smál se. Sdružení Napříč teď připravuje hru Biomandragora.

Barbora Fialová
redaktorka MF Dnes


Související odkazy